Uploaded image for project: 'Ideapankki'
 1. Ideapankki
 2. CSCIDEAPANKKI-106

Tarve ratkaisulle etävalvottuihin tentteihin - proktorointiohjelmisto

  XMLWordPrintable

  Details

   Description

   Tutustu Ideapankki-palveluun osoitteessa ideapankki.csc.fi

    

   Idea: Tarve ratkaisulle etävalvottuihin tentteihin - proktorointiohjelmisto

   Koronan aiheuttamassa poikkeustilanteessa opettajia on ohjattu käyttämään kurssiensa perinteisten tenttien tilalla valvomattomia verkkotenttejä tai arvioimaan opiskelijoiden osaamista muilla arviointimenetelmillä. Aina tämä ei ole mahdollista; osa kursseista (esim. lääkelaskut) on mielekkäintä suorittaa etävalvotulla tentillä. Siksi tarpeena on saada proktorointiohjelmisto käyttöön tukemaan  sellaisia etätenttejä, joita ei voida muulla tavoin luotettavasti toteuttaa.

    
   Koronatilanteessa tarve on kansallinen ja mitä todennäköisimmin tarve jatkuu myös etäopetus- ja -opiskelutilanteen jälkeen. Järjestelmävaihtoehtoja on selvitetty ainakin Aallossa ja Jyväskylän yliopistossa. Sen sijaan, että useassa korkeakoulussa käytettäisiin rinnakkaisesti aikaa saman asian tutkimiseen, olisi mielekästä tehdä selvitys kansallisesti keskitetysti ja koordinoidusti.

    
   Ratkaisuna proktorointiohjelmistolla tarkoitetaan verkko-oppimisympäristön (lähinnä Moodlen) maksullista lisäpalvelua. Proktorointiohjelmisto valvoo opiskelijan tenttisuoritusta, usein tarkkailemalla webbikameraa, mikrofonia, tietokoneen näyttöä, verkkoliikennettä ja/tai näpyttelyfrekvenssiä ja tallentaa nämä tiedot tyypillisesti pilvipalveluun. Lisäksi ohjelmisto tuottaa opiskelijan tenttisuorituksesta opettajalle koosteen. Palveluntarjoajia on useita ja koronan aiheuttamassa tilanteessa palvelut ovat erittäin suosittuja. Kaikki tuotteet eivät sovellu suomalaiseen toimintakontekstiin.
    
   Aallon esiselvityksessä on tavattu kolme toimittajaa: ProctorExam, ProctorFree ja Proctorio. Näistä Proctorio vaikuttaa potentiaaliselta ja sopivalta Aallon tarpeisiin. Samaista Proctoriota on testattu myös joissain muissakin korkeakouluissa. Se on Moodleen LTI:llä kytkettävissä ja he suosittelevatkin käyttöä Moodlen kautta. Opettajat ja opiskelijat käyttävät järjestelmää Quiz-aktiviteetin kautta. Järjestelmä voi tallentaa tentistä audion, videon, näytön (screen capture), näppäilydataa (ei sisältöjä), verkkoliikenteen ja tenttitilan, kunkin opettajan valinnan mukaan. Opettajalle valvonta tuottaa tallenteesta aikajanan, johon on merkattu ongelmakohdat, joten opettaja voi katsoa tallenteesta vain haluamansa kohdan. 
   Proctorion tukemia käyttöjärjestelmiä ovat Windows, iOS, Linux sekä Chrome OS. Palvelu toimii vain Chrome-selaimella. Palvelun käyttöön tarvitaan vain selaimeen liitettävä selainlaajennus, joten opiskelijan ei tarvitse asentaa omalle koneelleen erillistä ohjelmistoa. 
    
   Vertailun vuoksi: Proctorfree ei tue Linuxia, mikä on Aallossa ongelma, ja sen palvelimet ovat toistaiseksi USAssa. Sen tuettu selainvalikoima olisi FireFox, Chrome, Safari ja Edge. Se edellyttää myös opiskelijan asentavan omalle koneelleen lisäosan.
    

   Kaikissa, toiminnallisuuksiltaan laadukkaissa järjestelmissä on ongelmia, jotka toistaiseksi estävät pilotoinninkin. Siksi on selvitettävä vähintään palvelinten sijainti, tietojen tallennuspaikka, tietoturva ja opiskelijoiden oikeusturva, sekä toki sopimus ja DPA kunnossa.
    

   2020-05-14 Ideatoimikunnan kokous

   • 13.-14.5. kokoontunut NordForum viestitti, että Viro ja Hollanti ovat aktiivisia tämän tiimoilta. Ilmaisivat myös halukkuutensa yhteistyölle

    Attachments

     Issue Links

      Activity

       People

       Assignee:
       e149442 Aki Reinimäki
       Reporter:
       e151910 Anni Rytkönen
       Votes:
       11 Vote for this issue
       Watchers:
       7 Start watching this issue

        Dates

        Created:
        Updated: